Listopad 2015

Kouzla všude kolem nás

21. listopadu 2015 v 7:49 | Dana |  Téma týdne
"Není kouzelná?" říkám manželovi, když naše nejmladší prohlásí nebo udělá něco neodolatelně kouzelného.
Pro nás jsou každodenní kouzla právě v chování našich dětí. Často nás překvapí svými postřehy a hláškami. Když si děti hrají, dokáží nás stoprocentně napodobit. V jejich podání to má však vtip a náboj.
A komentáře malých dětí? Kdybychom, my rodiče, nebyli tak zaneprázdění a možná i leniví, a zapisovali hlášky dětí, to by bylo teprve počteníčko! Kde se hrabe Malý poseroutka!
Děti dokáží s češtinou udělat náramné kousky. Nedávno jsem se v kuchyni řehtala jako blázen. Po několikáté výzvě, ať se jde prcek sprchovat a ať už se konečně hne, pochoduje malá po schodech, v patách jí kráčí tatínek a ona naštvaně mudruje: " Hnusééé!" Nejdřív mě zamrazilo z drzosti šestiletého dítka, vzápětí se ozval naštvaný otec, který si právem zvolání vztáhl na svou osobu. Ale to už slyšel, jak se z kuchyně chechtám, a taky mu to konečně docvakloUsmívající se
Pro ty, kterým to ještě nespojiloMrkající, dcera neoslovovala neuctivě svého tatínka, ale odpovídala na naše nabádání slovy: "Hnu se!"
Někdy mi svou češtinou připomíná Petra Bajzu z knihy Bylo nás pět. Když používá slovní obraty nás dospělých, působí to u žačky první třídy velmi komicky.
Tak okomentovala počínání svého otce na benzínové pumpě, když ji chtěl pobavit a vtipkoval o záměně benzínu s naftou: "Proč nepanikaří?!"
Přiznejme si, že i my dospělí umíme zaperlit. Na nedávné oslavě rodinného výročí jsme rozebírali téma psaní článků za peníze. Vyprávěla jsem o našem pokusu psát s manželem články o rybaření na nově vzniklý web. Majitel stránek nám za práci nabídl poukázku na zboží ve svém e-shopu. To nás nezaujalo, a tak jsme se do akce nezapojili. Babička, která vše se zájmem poslouchala, na to zareagovala: " Jistě! Kdo by tam pak do toho e-shopu jezdil, že!"
Babička je opravdu moderní technologií nepolíbená. Když se snažil děda přesvědit naše starší dcery, aby babičku zasvětily do internetového a vůbec počítačového prostředí, s motivací, že jim dá za to stovku, babička vše vyslechla a za rohem hned kontrovala: "Dám vám dvě stě, když mi dáte pokoj!"
Zkrátka kouzla se dějí každý den, jen je musíme chtít vidět Mrkající A život bez kouzel má ten, kdo kouzla nehledá...

Sladké sovičky

21. listopadu 2015 v 7:00 | Dana |  Recepty
Tyto roztomilé dobroty upekla naše babička asi den poté, co od nás dostala nové silikonové formičky. Je totiž fanatik přes všelijaké silikonové vychytávky (samozřejmě nemám na mysli prsní implantáty a jiné zbytečnostiMrkající).
Na základ můžete použít jakékoliv třené těsto, které polijete citrónovou polevou (smícháte práškový cukr s citrónovou šťávou) a pak už jen zdobíte podle vlastní fantazie.

Kachna v pomalém hrnci

21. listopadu 2015 v 6:52 | Dana |  Recepty
Kachnu naporcujte, osolte, opepřte, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, 1 dcl vody, dochuťte majoránkou a kmínem. Vše vložete do pomalého hrnce. Před spaním hrnec zapněte na stupeň 1 a nechte pomalit pes noc. Ráno vás probudí neodolatelná vůněMrkající. Masíčko se přímo rozpadá! Pokud máte rádi kůrčičku, nechte před podáváním na půl hodiny dopéct v troubě. V naší rodině se podává s červeným a bílým zelím, s bramborovým a houskovým knedlíkem. To víte, když je pět strávníků, jsou taky různé chutě. A to jsem zapomněla napsat, že nejtsarší dcera nejí maso vůbec, takže zůstává jen u zelí s knedlíky, protože na sójovou kačenu jsem ještě v prodejnách zdravé výživy nenarazilaSmějící se.

Chaloupka z bebe sušenek

21. listopadu 2015 v 6:38 | Dana |  Vánoce
Chaloupka je vytvořená z bebe sušenek, spojená bílkovým sněhem a zdobená drobnými cukrovými srdíčky.
Inspirace z youtube.cz:

Jak jsme "slavili" Halloween

8. listopadu 2015 v 18:23 | Dana
Nejsem zastánce angloamerických svátků, ale co bych pro své ratolesti neudělalaMrkající

Babička zburcovala celou rodinu a podařilo se sehnat krásně velkou dýni.Tak se dlabalo, vyřezávalo, zdobilo...

S nejmaldší dcerou jsme napekly strašidelné perníčky. Halloween jsem si hned zamilovala, při zdobení perníků jsem si jako obvykle nepřipadala jako patlal. Řídila jsem se heslem - čím hůř, tím líp!
Dokonce se dobrovolně do pečení zapojila i moje prvorozená, která se domácím pracím zatím s úspěchem vyhýbala se slovy: "To neumím..." Snažila se ve mně vzbudit pocity černého svědomí:"To je tvoje chyba, žes mě to nenaučila!" No, ale přesvědčila mě, že to se mnou coby učitelkou vaření nebude zas tak zlé.
Co myslíte?
Po setmění jsme zapálili svíčky, rozzářili strašidelné obličeje dyní a pustili se do halloweenských her.

Pouštění pirátských lodiček a lovení jablek ve vodě (pusouSmějící se)

Pozvěte děti do kuchyně

8. listopadu 2015 v 18:00 | Dana |  Recepty
Tyto roztomilé a zdravé ježečky zvládnou i nejmenší dětiUsmívající se

Potřebujeme hrušku, hroznové víno, párátka, hřebíček.

Žampiony na tymiánu

8. listopadu 2015 v 17:56 | Dana |  Recepty
Výborná příloha k masu, kterou mě naučila moje švagrová. Je to tak dobré, že musíte dávat pozor, ať se nepřejíte a neodnese to váš žaludek nebo žlučníkMrkající

Suroviny:
1kg žampionů
tymián (podle chuti 2-3 lžíce čerstvého nebo sušeného)
100g másla
olivový olej
sůl

Postup:
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. V pánvi si rozehřejeme máslo a olivový olej. Houby vložíme, osolíme, zasypeme tymiánem a dusíme doměkka.

Červená řepa podle Helenky

8. listopadu 2015 v 17:46 | Dana |  Recepty
Tuto nesmírnou dobrotu nám vždy připraví kamarádka Helenka, když se u ní sejdeme na přátelské posezení a je z toho hostina nevídaných parametrůSmějící se

Suroviny:
Vařená řepa
Česnek
Vlašské ořechy
Olivový olej
Med
Citrónová šťáva

Postup
Do pekáčku vrstvíme na plátky nakrájenou řepu a na kousky nakrájené ořechy. Na závěr poklademe nakrájeným česnekem. Smícháme med, olivový olej, citrónovou šťávu. Máme asi 100 ml této směsi. Nalijeme ji rovnoměrně do pekáčku a dáme asi na půl hodiny zapéct do trouby.

Domácí jogurt

8. listopadu 2015 v 16:39 | Dana |  Recepty
Suroviny:
1l mléka
1 malý kelímek bílého jogurtu

Postup:
V hrnci ohřejeme (přibližně na 40°C) celé mléko i s rozmíchaným jogurtem(čím tučnější, tím hustší).

Do směsi můžeme podle chuti přidat kondenzované mléko, sušenou smetanu nebo cukr. Také se dá použít místo bílého jogurtu ochucený. Já dělám bez přísad, jogurt se pak dá přisladit medem, domácí marmeládou, nebo si do něj vmícháme müsli, ovesné vločky, apod. Neochucený jogurt využijeme do salátů, dresingů...

Jogurt je nejjednodušší připravovat v jogurtovači. Je to elektrický přístroj, který ohřívá skleničky se směsí. Necháváme asi 5-6 hodin. Čím déle, tím je jogurt kyselejší.





Čokoládová bábovka s cukrovou krustou

8. listopadu 2015 v 16:24 | Dana |  Recepty
Suroviny:

Těsto:
4 vejce
1 hrnek moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3/4 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
100 g hořké čokolády

Cukrová krusta:
50 g rozpuštěného másla
3 lžíce cukru moučka

Postup:
Vyšleháme vejce s cukrem (moučkovým i vanilkovým), postupně přidáme olej, mléko, mouku s práškem do pečiva a kakao. Těsto vlijeme do olejem vymyzané silikonové formy na bábovku ( jinou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou). Čokoládu nalámeme na kostičky a "zapíchneme" zhora do těsta tak, aby se čokoláda ponořila a nebyla vidět. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 180°C asi 3/4 hodiny. Zkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je hotovo.
Po upečení vyndáme bábovku z formy, povrch potřeme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuťMrkající